За да разграничите причините за запушена канализация или запушване на канализацията извън дома ви, може да забележите няколко симптома. Чувате ли бълбукащи звуци от канализацията си? Имате проблеми с пускането на водата в тоалетната? Има ли неприятни миризми в кухнята или банята? Всички тези признаци могат да показват, че нещо не е наред с водопроводната ви система.

Да пуснете водата в тоалетната само за да забележите, че тя прелива на пода, или мивката внезапно да се изпразни, са кошмарни ситуации за собствениците на жилища. Това води до повикване на аварийни водопроводни услуги и водопроводчици със запушен канал, които да се заемат с тези ситуации. Запушената канализация може да бъде проблем с тръбите, свързани с мивката, тоалетната, ваната или душа, а в някои случаи тези запушвания могат да бъдат открити в главния канализационен канал.

Мазнини, мръсотия, кърпички от пелени и остатъци от храна са причинители на запушени канали и причиняват много неприятности на собствениците на жилища. За щастие има начини, по които водопроводчикът може да предотврати и отстрани проблемите с канализацията, преди да е станало твърде късно.

Как работят канализационните тръби в апартамент?

Дренажът е система, която преминава през къща или сграда, която се свързва с канализационната система. Отводнителната система е свързана и с мивка, тоалетна или пералня.

Има тръбопровод, който се свързва със сифон, който води до дренажната линия и канализационната система. Тъй като това е основна система, има множество области, в които запушванията могат да причинят проблеми. Това може да е в самите тръби или в сифоните, свързани с мивката или тоалетната през водопроводната система.

Често срещани признаци на запушена канализация

Ако канализацията ви се запуши или забележите, че някой отводнителен канал продължава да се запушва, това са често срещани явления. Блокирането в помещенията обикновено се причинява от кърпички, салфетки, санитарни продукти и тежки предмети, които се отмиват в канализацията. Ако се сблъсквате със запушване на канализацията навън, то може да се дължи на натрупване на корени на дървета, боклуци или мъртви листа.

Когато готвят, повечето собственици на жилища изхвърлят остатъци от храна и масла в мивката. Същото се случва и когато почистват чинии и чаши. С течение на времето тези остатъци се натрупват в канализацията, като ограничават водния поток.

Често срещани причини за запушване на канализацията са

 • Косми
 • Сапун
 • Тоалетна хартия
 • Дамски тампони
 • Минерални натрупвания
 • Мръсотия
 • Корени на дървета
 • Храсти и листа
 • Тоалетни принадлежности
 • Счупени тръби
 • Проливен дъжд
 • Пясък
 • Бебешки пелени

Сапунът, например, се произвежда от мазнини или грес. Тези вещества се комбинират с минералите във водата, като оставят сапунена мръсотия. В дългосрочен план канализацията ви се запушва и спира да работи правилно. Препаратът за съдомиялни машини, който не съдържа сапун, е най-добрият ви залог.

Ако миете косата си в мивката или ваната, канализацията лесно може да се запуши. За да предотвратите този проблем, уверете се, че всички канализационни тръби имат предпазители. Ако косата се вижда в канала, издърпайте я с пинсета.

запушена канализация симптоми и решения

Други често срещани причини за запушване на канализацията

Запушените канали могат да причинят много проблеми в домакинството ви. Понякога е трудно да се определи какво е причината за запушването.

Неприятни миризми

Най-очевидният и неприятен признак е неприятната миризма. Ако в канализацията са заседнали остатъци от храна, мазнина или нещо друго, то може да започне да гние и да предизвика неприятна миризма.

Смучещи звуци

Друг често срещан признак за запушен отводнителен канал е бълбукането. Може да го чувате по всяко време през деня или само когато пускате водата в тоалетната или вземате душ.

Промени в промиването на тоалетната

Запушването на канализацията може да доведе до повишаване на нивото на водата в тоалетната, когато я пускате, или да повлияе на пълненето, което да доведе до по-ниско ниво на водата в тоалетната чиния. Запушването на главния канализационен отток може също така да доведе до повишаване на нивата на водата във ваната или душа, когато пускате водата в тоалетната.

Бавно източване

Също така внимавайте за бавно оттичане на мивки и вани, локални влажни петна, пукнатини около канализацията и промени в нивото на водата в тоалетната. Например запушените канали могат да доведат до повишаване на нивото на водата в тоалетната при пускане на водата. Това е признак за запушена тоалетна, което може да доведе до повреда на водата и наводнение.

Какво можете да направите при запушена канализация?

Добрата новина е, че запушената канализация може лесно да се предотврати. Простите неща, като например използването на специализиран препарат за почистване на канали и изхвърлянето на мокри кърпички в кошчето за боклук, могат да променят всичко. Като правило избягвайте да изхвърляте храна или мазнини в канализацията. Проверявайте редовно канализацията за пукнатини, течове и други признаци на повреда.

Ако винаги се сблъсквате със запушване, извикайте водопроводчик за запушени канали. Тези проблеми няма да изчезнат от само себе си. Колкото по-дълго чакате, толкова по-големи са щетите.

Свържете се със специалист по блокиран отводнителен канал в Мелбърн, за да инспектира и да види как може да ви отпуши канала. Някои проблеми могат да се дължат на близките ви съседи, особено ако живеете в жилищна сграда. Освен ако сами не сте водопроводчик, е трудно да се каже какво е причинило тези проблеми на първо място.

Нашите водопроводчици разполагат с усъвършенствани инструменти и оборудване, които ще ни помогнат да открием и отстраним запушванията от първа ръка, включително камери за видеонаблюдение, системи за почистване с водна струя под високо налягане и оборудване с електрически змии. 

Запушването на сифона в тоалетната може да бъде неприятна и досадна ситуация, но с правилните стъпки и инструменти можете да го отстраните самостоятелно. В този материал ще разгледаме как да се справим с този проблем чрез следните три ключови стъпки:

Първа стъпка: Проверка на причините за запушване на сифона на тоалетната

Запушването на сифона може да бъде предизвикано от различни фактори, и преди да пристъпите към решението на проблема, е важно да разберете какво го е предизвикало. Възможни причини за запушване на сифона могат да включват:

 • Натрупване на хартия, косъмчета и други отпадъци в тръбите.
 • Натрупване на минерални налети и калциеви отлагания.
 • Загуба на предмети в тоалетната чиния, като дамски аксесоари или др.

Идентифицирането на причината за запушването е важна стъпка към успешното отстраняване на проблема. Ако се съмнявате или не сте сигурни, може да потърсите професионална помощ.

Втора стъпка: Отстраняване на запушването с помощта на плунжер

Един от най-честите методи за отстраняване на запушването на сифона в тоалетната е използването на плунжер. Ето как можете да го направите:

 • Започнете като наливате около 10 см вода в тоалетната чиния, ако в нея няма вода.
 • Поставете плунжера в тоалетната чиния и го насочете към отвора на сифона.
 • Натиснете плунжера надолу и след това го изтеглете бързо обратно. Този процес трябва да създаде вакуум и да помогне за разрушаването на запушването.
 • Повтаряйте този процес няколко пъти, докато водата започне да се отцежда свободно.

Ако запушването е било причинено от малки предмети, те може да бъдат изкарани след изпълнението на този процес. В случай, че запушването не се отстранява с плунжера, може да се наложи да продължите към следващата стъпка.

сифонът се запуши

Трета стъпка: Използване на кабел или химикали за почистване на запушването

Ако плунжерът не премахне запушването, може да е необходимо да използвате кабел за разпушване на тръби или специализирани химикали за разпушване на заспивания. Ето как можете да го направите:

 • Ако използвате кабел за разпушване на тръби, поставете го в тоалетната чиния и го насочете към запушената област.
 • Завъртете кабела в посока на запушването и го плъзнете внимателно напред и назад, докато запушването не бъде премахнато.
 • Ако използвате химикали за разпушване, следвайте инструкциите на опаковката и ги приложете според препоръките. Обикновено трябва да излейте химикалите в тоалетната чиния и да изчакате определено време, преди да изплакнете с вода.

Важно е да следвате инструкциите на производителя и да се съобразявате с предпазните мерки при работа с химикали. Имайте предвид, че някои химикали за разпушване на заспивания може да бъдат агресивни и да налагат повторно изплакване на тоалетната чиния след употребата им.

Заключение

Запушването на сифона в тоалетната може да бъде доста неприятно и неудобно събитие, което никой не иска да преживее. Възможно е да ви се наложи да ползвате тоалетната, но вместо това да се сблъскате с това досадно запушване. Но не се притеснявайте, с правилните стъпки и инструменти, можете да се справите с тази проблема успешно и безпроблемно. Първата стъпка за отстраняване на запушването е да идентифицирате причината за това. Понякога просто чуждестранни предмети могат да се загубят в тоалетната и да предизвикат запушване. В такъв случай, ще трябва да използвате ръкавици и пинсети, за да извадите предмета и да отстраним запушването. Не е препоръчително да използвате ръцете си директно, тъй като тоалетната е място, където има много бактерии и замърсявания.

Ако веднага не успеете да идентифицирате причината, можете да пробвате и с плунжер. Плунжерът е прост и ефективен инструмент, който може да помогне при отстраняването на запушването. Поставете плунжера върху сифона и го натискайте нежно нагоре и надолу, за да създадете вакуум. Това ще помогне да се разпространят водата и налягането и да отстраним запушването. Не забравяйте да запълните тоалетната с вода преди да използвате плунжера, така че да създадете достатъчно налягане. Ако плунжерът не сработи, има и други методи, които можете да изпробвате. Например, можете да ползвате кабел за разпушване на тръби. Това е дълъг и гъвкав инструмент, който може да стигне до блокировката и да я отстрани. Внимавайте обаче, когато използвате кабела, за да не повредите тръбите или сифона. Завъртете кабела наляво и надясно, докато не усетите съпротива, и след това го издърпайте навън, за да отстраните блокировката.

Ако нито плунжерът, нито кабелът не сработят, можете да изпробвате и специализирани химикали за разпушване на тръби. Тези химикали са обикновено достъпни в супермаркетите или в хардуерните магазини и могат да помогнат при по-трудни запушвания. Следвайте инструкциите на опаковката и ползвайте ги внимателно, за да избегнете нежелани

Всеки от нас, в даден момент е ставал свидетел на запушване на подов сифон на душ пространство в банята, било то от косми, от сапун или други замърсявания. Когато ваната ви се източва бавно или се озовавате в басейн със сапунена вода при всеки душ, виновникът най-вероятно се крие точно под капака на канала. Отпушването на дренажен канал на душ може да бъде сравнително лесно решение, стига да знаете как да премахнете правилно неговия капак.

За да подходите правилно в процедурата на първо място трябва да вземете предвид какъв е видът на капака монтиран на вашия под. Той може да бъде изскачащ, като в случая той е най-лесен за демонтиране, защото просто се издърпва с една ръка; завинтен капак, наподобяващ на цедка – премахва се като се развива със съответен размер отвертка; капак отварящ се с докосване на пръстите на краката – за премахването на този стил на дренаж, обикновено можете да развиете дренажа от отворено положение и да махнете капачката. Запомнете: ляво хлабаво, дясно стегнато! Ако това не работи, потърсете слот за отвертка за отстраняване на целия механизъм.

Read more